Makarna çok sevilen ve kolay hazırlanan bir yemek olmuştur. Makarnaya kıyma koyup bunu da fırında yaparak daha da lezzetli ve sağlıklı bir tarif olmuştur.
- 150 gram az yağlı kıyma
- 1 tane yumurta
- Yarım paket spagetti uzun makarna
- 6 su bardağı su
- 1 tane orta büyüklükte kuru soğan
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı kaşar peyniri rendesi
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Fırında Kıymalı Makarna Yapılışı
Büyük ve derin bir tencere içerisine iki yemek kaşığı sıvı yağ, tuz ve suyu koyarak orta sıcaklıktaki ocağa alalım. Su kaynamaya başlayınca makarnayı ilave ederek karıştıralım ve kısık ateşte makarnalar yumuşayıncaya kadar haşlayalım. Daha sonra tencereyi ocaktan indirip suyunu süzelim.
Kuru soğanı küp şeklinde doğrayıp 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yapışmaz bir tavada ocağa koyalım. Tavaya kıymayı da ilave edip karıştırarak kavuralım. Kıyma bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulup üzerine karabiber, tuz ve kıyılmış maydanoz eklenip karıştırılır. Kıymalı harç ocaktan indirilerek bir kenarda soğumaya bırakılır.
Beşamel sosunu hazırlamak için bir tavaya kalan sıvı yağ ile un koyulup karıştırılır. Karıştırmaya devam ederek tuz ve soğuk süt eklenir. Beşamel sos koyulaşıncaya kadar karıştırılarak pişirilir ve bir kenarda ılık olması için bekletilir. Ilık bir kıvama gelince yumurta kırılıp karıştırılır.
Fırın kabı veya borcam tepsi margarin ile yağlanır ve üzerine hafifçe un serpilir. Haşlanmış makarnanın yarısı tepsiye dökülerek yayılır. Üzerine hazırlanan kıymalı harç dökülüp iyice yayılır. Geri kalan makarna kıymanın üzerine dökülüp, beşamel sosu gezdirilir. Son olarak üzerine kaşar peyniri rendesi serpilir.
Önceden ısıtılmış 220 derece sıcaklıktaki fırında kaşar peyniri eriyip pembeleşinceye kadar pişirilir. Fırından çıkarılarak dilimlenir. Fırında kıymalı makarna sıcak olarak servis yapılır.
Afiyet olsun.